sâmbătă, 9 august 2014

New York - WTC si o ploaie cu tunete

In NY am locuit la sora mea, mai precis in New Jersey. In cele trei zile am fost in NYC, ne-am plimbat prin locuri deja stiute, ne-a facut placere sa le revedem. A fost cald, foarte cald pentru NY, 35 de grade cu umezeala mare. Ne-a si plouat, dar a fost ok. Asta in prima zi doar, apoi a fost doar soare si cald.

La general, NY e asa cum il stiti :). Zgarie nori, asfalt, masini si aglomeratie :). Magazine multe, restaurante si mai multe, taxiuri galbene. Si reclame, reclame! Dar farmecul e acolo, prezent, la fiecare colt si cladire, in aglomeratie, in magazine si restaurante.

In WTC acum 9 ani era numai o groapa imensa, mii de fotografii si flori pe si la picioarele zidurilor ce inconjurau locul. Cladiri care erau dezafectate si inca asteptau verdictul daramarii sau refacerii.

Azi locul e de nerecunoscut. Inca se lucreaza la Freedom Tower si la Transportation Hub care va fi gata anul viitor. Dar parcul unde au fost cele doua cladiri e gata, exista si un muzeu in care noi nu am intrat. Pe exact locul cladirilor gemene, exista acum doua fantani, gemene si ele. Apa curge in jos, nu se vede fundul fantanii. Totul e din marmura neagra. Bordura e inalta si pe aceasta sunt scrise numele tuturor celor care au murit in fiecare cladire. Pe peretele lateral al muzeului exista ecrane pe care poti sa cauti informatii despre fiecare persoana. Intamplator am ajuns la numele a trei romani, i-am cautat si la informatii si i-am gasit. Nume, fotografii, de unde veneau, ce lucrau si de cand erau in NY. Cutremurator. Impresionant. Emotionant.

Trandafiri albi erau pusi pe numele celor care in ziua in care am fost noi, ar fi implinit o varsta...
La alte nume erau puse steaguri, nu stiu ce insemnatate aveau. Poate doar respect, consideratie.









Freedom Tower, se consruieste inca in interior.





















Transportation Hub in constructie:




La plecare ne-a prins o furtuna. Ne-am adapostit in statia de metrou si am ajuns fara sa vrem intr-un loc care face transferul spre Path si Brookfield Place, am gasit de mancare si ne-am petrecut frumos furtuna :). 




Nu, noi n-am avut umbrele...:)).



Politia la colt! :))







Isi scriau impresiile de calatorie :)).






La iesire se linistise totul, am luat-o la plimbare spre Wall Street, in episodul urmator.



Un comentariu:

K3loo spunea...

La ce folosesc Umbrella Bag-urile alea ?