sâmbătă, 13 august 2011

Scotia-slalom printre ploi. Glasgow partea 3. Inveraray Castle

Dimineata celei de-a treia zile in Glasgow s-a aratat cu totul altfel decat primele doua. Era un soare stralucitor...si chiar daca cerul era acoperit de nori, de data asta erau nori fara ploaie. Sau cel putin asa pareau...Am incarcat bagajele in masina si precum planuisem cu o zi inainte am plecat sa vedem Riverside Museum si The Tall Ship. Riverside Museum adaposteste Muzeul Scotian al transporturilor si este amplasat in cea mai noua cladire muzeistica, cu un design modern si total aparte. Foarte interesanta si amenajarea interioara, e un muzeu pe care merita sa il vizitati daca aveti de gand sa vizitati Glasgow. Intrarea e libera, se plateste insa pentru vizitarea The Tall Ship. Doar sa aveti monede pentru parcare, costa 1 lira pentru trei ore, suficiente pentru vizita.






















Tot ce stiam despre ziua ce o mai aveam in fata era ca urma sa innoptam in Highlands mai precis in Cairngorms National Park si mai precis la The Pines Country House, un BB in Duthil. Pana acolo faceam trei ore si era abia ora pranzului. Trebuia sa mai vizitam ceva pe traseu...Mie imi facuse cu ochiul un castel din apropiere de Galsgow, era putin ocolis pana la el dar nu in asa masura incat sa nu ne putem permite. Ceea ce m-a atras pe mine cand am citit in pliant despre castel era ca era locuit, de catre o familie tanara, un duce de varsta mea cu trei copii mici. Mi se parea ceva irezistibil sa vad un castel al unui duce in viata. Asa ca zis si facut, am plecat spre Inveraray Castle al Ducelui de Argyll, seful clanului Campbell. Ce atragator...

Alegerea a fost una reusita, castelul e splendid, bine intretinut iar muzeul contine colectii personale si te simti ca intr-o casa, plina de fotografii si de lucruri personale. Descoperi genealogia si istoria familiei dar si viata ducelui cel tanar, ajuns de curand sa conduca clanul Campell dupa moartea acum zece ani a tatalui sau. Pentru ca in castel fotografierea a fost interzisa, va las in compania fotografiilor de pe site . Cu mentiunea speciala sa nu ocoliti micul restaurant unde puteti pranzi sau doar bea o cafea si lua o gustare. Cica anumite prajituri ar fi facute personal de ducesa batrana, mama ducelui actual ;). Stiu, sunt o romantica incurabila...












In timp ce vizitam castelul si mancam pranzul a tras o ploaie zdravana. Norii s-au scuturat rapid, soarele a fost printre picaturi dar deja ne obisnuisem. Nu mai plouase demult! :))
Am mai apucat inainte de inchidere(deja venisera gardienii in control sa nu ramana vizitatori fermecati de frumusetea locului) sa vizitam gradina frumoasa care e ingrijita personal de ducesa(din cate am citit in ghid). Fotografiile sunt mai sus.

Am ajuns seara la gazda noastra din urmatoarele doua nopti, care ne astepta, tocmai la timp pentru a completa doleantele pentru micul dejun de a doua zi si a ne uita putin prin pliantele gasite in holul casei. Maine vom ajunge intr-un loc special. Stati pe aproape...:).



3 comentarii:

Ioana spunea...

Inveraray este unul dintre castelele mele preferate din Scotia. Mi-a parut rau ca nu e deschisa vizitarii decat partea nelocuita a castelului, dar deh, e de inteles, cum ar fi fost sa dam buzna peste oameni??? :-)))) Mi-ai starnit pofta de Scotia, poate ma mobilizez sa povestesc si eu cate ceva la un moment dat...

Anonim spunea...

Fotografiile sunt splendide, le-am mai admirat o data, nu ma satur sa le revad, iar castelul cu domeniile si cu gradinile sale sunt deosebit de frumoase. Eu sigur am sa stau pe aproape.

salmi spunea...

@Ioana, da...si mie mi s-a parut ca e prea putin deschis vizitarii, as mai fi colindat ore prin el :). De afara ne uitam care ar putea fi camerele locuite de familia ducelui, dar nu le-am dibuit. :)
Astept cu placere povesti, eu credeam ca ai fost doar in Edinborough, apoi ai comentat la primul meu post ca ai stat mai mult in Scotia. Chiar sunt curioasa cum ai gasit-o tu. ;)

@Irina, multumesc mult. Castelul e superb, vorbele sunt putine ca sa descriu cat e de frumos. Te imbratisez.