joi, 4 august 2011

Scotia-slalom printre ploi. Glasgow partea 1

Scotia-o tara ploioasa, nu e doar proverbial. E purul adevar si cine isi imagineaza ca poate vedea Scotia fara ploi, sa-si ia gandul! Cineva spunea ca in Scotia trebuie sa ai mereu umbrela la tine cand pleci din casa, chiar daca afara straluceste soarele. Si avea dreptate. Ploua rapid, 10 minute, pentru ca apoi soarele sa straluceasca...pentru 10 minute. Si iar sa ploua...o ritmicitate care e oarecum plictisitoare(iaaaar ploooouaaaa!!!!) si daca nu esti inarmat sa o infrunti(fizic si psihic), concediul iti va parea o corvoada.

Asadar ne-am cazat in Glasgow, central, la hotel IBIS. Ne-am aprovizionat de la receptie cu pliante care mai de care mai promitatoare incercand sa trasam succint cele doua zile pe care le programasem in oras. De acasa stabilisem doar ca vrem sa ajungem la Glasgow Science Centercare parea promitatoar pentru adulti si copii deopotriva. Restul era la libera alegere, loco. Dupa studierea pliantelor am concluzionat ca merita vazut orasul dintr-un Sightseeing hopp-on/hopp-off, ceea ce si planificam pentru a doua zi. Scapam astfel de stresul condusului in aglomeratia orasului, se potrivea perfect pentru ca ne lasa si lua de la Science Center iar apoi puteam ajunge in alte locuri pe care doream sa le vedem...

Dar cum stiti deja vorba, "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ", dimineata ne intampina cu o ploaie care nu pare sa vrea sa dea inapoi. Cer gri si rapaiala serioasa. Ovi trebuia sa mute masina intr-o parcare, o lasasem in fata hotelului si de la 8 dimineata trebuia platit. Insa in Scotia nu e ca in Suedia unde la parcarile automate poti plati cu card(de asta am suferit in tot concediul, pentru ca mereu "ne prindea" parcarea fara monede la noi...) si singura varianta de plata cu cardul erau parcarile mari, nu pe strada, unde acceptau si card. Ploua atat de tare incat a ajuns "murat" la hotel, desi parcarea nu era departe...Am hotarat sa luam micul dejun si daca ploaia se mai opreste, mergem la statia de hopp-on/hopp-off, era la cateva strazi distanta. Ghinionul insa era de partea noastra, ploaia nu se oprise nici dupa micul dejun si crezand ca asa va fi toata ziua(dar ne-am inselat si ne-a parut rau pana la urma ca nu ne-am urmat dorinta) am ales totusi varianta masina. Nu fara peripetii caci tanti GPS nu avea in "cap" Science Center. Am ajuns la ea cautand din aproape in aproape o strada pe care o cunostea si ne-a ghidat asa.

Science Center nu s-a dezmintit si am avut cateva ore de relaxare si distractie. In plus, am ales sa vedem un film 3D la cinema-ul centrului: Transformers 3.





















Ceea ce ne-a surprins a fost faptul ca la ora 17 toate muzeele inchid. Am vrut sa vedem si un muzeu in dupamasa aceea dar nu mai aveam cand. Desi afara era tot innorat si cum va spuneam soarele se arata pentru 10 minute printre picaturi de ploaie, am lasat masina in parcare si am pornit pe jos, cu harta in mana, prin centrul vechi al orasului sa-l exploram. Iata ce am vazut:































Seara am incheiat-o tradandu-i pe scotieni si delectandu-ne cu o bere irlandeza :). Dar va veni si revansa...


Va urma!




7 comentarii:

Ioana spunea...

In sfarsit, te pandeam :-)

Da-mi voie sa te contrazic, Scotia se poate vedea si fara strop de ploaie, la fel si Anglia. Am fost anul trecut in aprilie (!), luna cunoscuta de altfel ca fiind foarte instabila, si nu ne-a plouat decat un pic de tot, o ora-doua, intr-o singura dupa-amiaza, si asta in rastimp de 2 saptamani!!! Da, 2 saptamani prin Anglia si Scotia fara pic de ploaie, ba chiar am prins si soare orbitor la Londra si prin imprejurimi zile la rand. Deci, se poate :-)

salmi spunea...

Haha, Ok, inseamna ca am fost noi ghinionisti. Dar am trecut si prin Anglia si acolo a fost soare si la dus si la intors(in Oxford a plouat putin)...dar cum am intrat in Scotia a turnat cu galeata, la fel si la intoarcere...

Zu spunea...

Ce fain, mereu mi-am dorit sa merg la un muzeu de genul asta - e unul in Amsterdam, cand mai creste cel mic cred ca il duc acolo :D.

Oana spunea...

Ohhh, ce fain pare la Science Center. Am fost si eu la unul in Germania & I loved it! :)

salmi spunea...

@Zu da, merita foarte mult...noi am fost incantati si Silvia la fel.

@Oana, e foarte fain. Am mai fost si noi in diverse locuri care seamana, dar atata diversitate ca in Glasgow nu am vazut...

Claudia Mihaila spunea...

:) ce ma bucur sa revad imagini din Glasgow! Am stat acolo 3 luni in 2002 si desi in primele saptamani m-am obisnuit greu cu ploaia pana in final mi-a placut foarte mult acest oras.

salmi spunea...

Claudia, ma bucur ca ti-am trezit amintiri frumoase. Da, ploaia a fost cel mai greu de indurat, dar a fost frumos oricum. :)