sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Tara mea de glorii, tara mea de dor-Alba Iulia

Stau in fata computerului si nu stiu despre ce sa scriu...sunt multe locuri care mi-au ramas in suflet, cu amintiri frumoase. Imi amintesc ca erau we in care ne hotaram asa brusc sa vizitam ceva oras...asa a fost si Alba Iulia. O dimineata de sambata cand am zis-mergem sa vedem orasul. Si dusi am fost...
Nu era prima data cand ajungeam in Alba Iulia. Fusesem de cateva ori cu scoala, apoi la o nunta acolo, tocmai in Catedrala Ortodoxa din Cetate. Dar acum era altfel...mergeam pentru prima data cu copiii sa avem o lectie de istorie. Si pentru ca nu stiu atat de multe despre istoria orasului, mi-am permis sa introduc aici un pasaj de pe net, probabil cel pe care l-am citit si atunci cand le-am povestit copiilor...



"Principala zonă istorică a oraşului este Cetatea Alba Carolina, dezvoltată foarte mult de Carol al VI-lea. Habsburgii au redenumit oraşul în Karlsburg în onoarea sa. Fortăreaţa în stil Vauban cu 7 bastioane, în formă de stea, a fost construită în perioada 1716-1735, dupa un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, fiind cea mai impresionantă de acest tip din sud-estul Europei, în special datorită porţilor triumfale ce asigurau accesul, iniţial în număr de şase.

Principalele obiective turistice care sunt situate în interiorul fortificaţiei sunt: Catedrala Reîntregirii, Muzeul şi Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Catedrala Romano-Catolică, Celula lui Horea, Closca şi Crisan, situată în ansamblul arhitectural al porţii a 3-a a cetăţii, Palatul Apor, Palatul Principilor, Universitatea 1 Decembrie, Obeliscul ridicat in memoria lui Horea Closca si Crisan,etc.

În interiorul Catedralei Reîntregirii se află două importante lucrări de artă care au scăpat de teroarea şi prigoana comunismului, reprezentand monarhia româneasca în acea perioadă, Regele Ferdinand şi Regina Maria, capetele incoronate în anul 1922 în aceasta catedrală. În interiorul Catedralei Romano-Catolice este îngropat guvernatorul Ioan de Hunedoara. Pe partea laterală stânga a Catedralei Romano-Catolice, deasupra unui vitraliu se poate vedea o interesantă poziţionare a trei capete de cal cu trei urechi, fiecare cap cu câte doua urechi, sculptură realizată şi poziţionată într-un mod interesant. În cripta catedralei se află înmormântat episcopul Áron Márton.

Catedrala romano-catolică Sf. Mihail este o remarcabilă operă de arhitectură religioasă în stil romanic. A fost construită în perioada 1247-1291 şi se pare că la elaborarea planurilor iniţiale a contribuit şi arhitectul francez Villard de Honnecourt."

Va las in compania catorva fotografii personale:




Sala Unirii:


Mormantul lui Ioan de Hunedoara:




.

2 comentarii:

Mami spunea...

Si eu am fost acolo.....

salmi spunea...

Asa e mami, ai fost si tu cu noi...