Nu era prima data cand ajungeam in Alba Iulia. Fusesem de cateva ori cu scoala, apoi la o nunta acolo, tocmai in Catedrala Ortodoxa din Cetate. Dar acum era altfel...mergeam pentru prima data cu copiii sa avem o lectie de istorie. Si pentru ca nu stiu atat de multe despre istoria orasului, mi-am permis sa introduc aici un pasaj de pe net, probabil cel pe care l-am citit si atunci cand le-am povestit copiilor...
Principalele obiective turistice care sunt situate în interiorul fortificaţiei sunt: Catedrala Reîntregirii, Muzeul şi Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Catedrala Romano-Catolică, Celula lui Horea, Closca şi Crisan, situată în ansamblul arhitectural al porţii a 3-a a cetăţii, Palatul Apor, Palatul Principilor, Universitatea 1 Decembrie, Obeliscul ridicat in memoria lui Horea Closca si Crisan,etc.
În interiorul Catedralei Reîntregirii se află două importante lucrări de artă care au scăpat de teroarea şi prigoana comunismului, reprezentand monarhia româneasca în acea perioadă, Regele Ferdinand şi Regina Maria, capetele incoronate în anul 1922 în aceasta catedrală. În interiorul Catedralei Romano-Catolice este îngropat guvernatorul Ioan de Hunedoara. Pe partea laterală stânga a Catedralei Romano-Catolice, deasupra unui vitraliu se poate vedea o interesantă poziţionare a trei capete de cal cu trei urechi, fiecare cap cu câte doua urechi, sculptură realizată şi poziţionată într-un mod interesant. În cripta catedralei se află înmormântat episcopul Áron Márton.
Catedrala romano-catolică Sf. Mihail este o remarcabilă operă de arhitectură religioasă în stil romanic. A fost construită în perioada 1247-1291 şi se pare că la elaborarea planurilor iniţiale a contribuit şi arhitectul francez Villard de Honnecourt."
Va las in compania catorva fotografii personale:
Sala Unirii:
Mormantul lui Ioan de Hunedoara:
.
2 comentarii:
Si eu am fost acolo.....
Asa e mami, ai fost si tu cu noi...
Trimiteți un comentariu