miercuri, 11 iulie 2012

Nordul Scandinaviei-Lofoten

Arhipelagul Lofoten, cunoscut atat pentru peisajele sale extraordinare cat si pentru clima deosebit de calda la aceasta latitudine (suntem la 68 grade latitudine nordica, deasupra Cercului Polar, latitudine la care se situeaza si Groenlanda, tundra siberiana sau nordul inghetat al Canadei) datorata curentului Golfstream. Probabil ca veti fi surprinsi sa aflati ca iarna temperatura pe Lofoten, scade cu putin sub 0 grade, media fiind de +2/-3 grade celsius in lunile decembrie-martie ca apoi sa fie numai pozitive. In lunile de vara maximele se situeaza la 14-15 grade dar va post spune ca e temperatura indeala pentru excursii, catarari pe munte si pescuit, activitatea obisnuita a turistilor in aceasta zona.

In Svolvaer, oraselul langa care aveam sa locuim timp de doua zile si trei nopti, soarele nu apune in perioada 25 mai-17 iulie si nu rasare in perioada 4 decembrie-7 ianuarie. Noi am fost acolo la mijlocul perioadei de "soarele de la miezul noptii" si va pot spune ca e fascinant sa vezi soarele stralucind la 12 noaptea, pe crestele muntilor. E fascinant sa mergi cu masina la miez de noapte si sa fie lumina ca in palma, sa nu aprinzi becul deloc in camera, sa vezi sa citesti perfect ca ziua, in miez de noapte...sa cante pasarile non-stop (despre asta am si o poveste mai putin placuta, dar mai incolo :)).

Am ajuns in campingul de langa Svolvaer undeva pe la ora 20, o ploicica subtire ne-a intampinat dar ce a urmat apoi a fost un spectacol adevarat. Un curcubeu exact deasupra fiordului la care aveam vedere din camera, ne-a lasat cu gura cascata. Era atat de aproape incat aveam impresia ca il putem atinge cu mana...fantastica iluzie optica!


Casuta pe care am rezervat-o avea bucatarie, baie (cu incalzire in podea), iar la etaj 4 paturi, internet wireless inclus. O terasa mare si acoperita ne intampina la intrare. Din pacate nu am folosit-o, ajungeam acasa la miezul noptii, cand era destul de racoare si eram obositi dupa o zi de umblat. Nu va imaginati lux, era o casuta obisnuita, cu mobilier si dotari destul de vechi, dar confortabila. In plus, era liniste :).

Cum era inca devreme, soarele era sus si stralucea, plecam spre Svolvaer sa cercetam locurile. Oraselul e special, e unul din porturile in care acosteaza vestitul Hurtigruten. Stiu, veti ridica spranceana in sus a uimire...ce o mai fi si cu Hurtigruten asta? Ei bine, e un vas de croaziera vestit in Norvegia. El face un traseu de-a lungul coastei norvegiene, de la Bergen pana la Kirkenes. Il puteti vedea mai jos, impreuna cu porturile in care poposeste.


Anul trecut am vazut o emisiune la noi la tv despre el si despre cei care calatoresc sa vada soarele de la miezul noptii. Noi am avut noroc, nu stiam absolut defel orarul acestuia, dar l-am prins acostat in port si apoi plecand. Fotografiile sunt mai mult decat sugestive in legatura cu seara avuta in Solvaer.




















Am ajuns inapoi la camping putin inainte de 12 noaptea, era lumina, soarele stralucea...era prea lumina ca sa ne culcam, nu ne simteam obositi. Am avut astfel ocazia sa fac cateva fotografii la 12 noaptea, cu soarele stralucind. Interesant era sa mergem pe partea cealalta a insulei, sa il vedem deasupra marii...nu am fost insa destul de inspirati...visam ca il vom vedea astfel la Capul Nord...dar sa nu anticipam :). 





Ziua urmatoare soarele straluceste pe un cer albastru clar, cativa nori albi nu fac decat sa intregeasca peisajul. Planurile sunt sa ajungem in Å, ultima localitate unde poti ajunge cu masina. Dar pana acolo, e drum lung si frumos, nu stim inca ce peisaje ne asteapta...







Plajele apar in cale, nisipul e de un alb incredibil, apa de un verde-smarald...din caldura masinii te crezi undeva la tropice.



Nu ne putem abtine sa verficam cu picioarele temperatura apei Oceanului Arctic...inghetau instantaneu, in ciuda temperaturii de afara (14 grade) si a soarelui. Nu cred ca avea mai mult de 5-6 grade.







Lasam o amintire pe plaja: un vultur!


Ocupatia de un mileniu a norvegienilor: pestele uscat la soare :).


Peisajul incredibil din Reine:






La capatul drumului si al lumii: Å in Lofoten.






Profitam de soare si de caldura pietrelor:








Casele din Å:


Plecam inapoi:













Ziua se incheie aici, tot pe la miez de noapte. Maine avem in plan safari de balene. Va urma!

8 comentarii:

Ana-Maria spunea...

Super fain ,super fain! Norvegia este o tara atat de frumoasa! trolli nu ati intalnit? :)))))
Curiozitate: nu cumva ati calatori cu acelasi vapor pe care au fost si Kadia (http://kadiasfood.wordpress.com/)
cu sotul ei (http://vraji.wordpress.com/)???

salmi spunea...

.Ba da, e plin de trolli peste tot...i-am fotografiat data trecuta, acum 3 ani :).

Nu am calatorit cu vapor. :) Kadia a fost inaintea noastra in Norvegia si nu a fost pe Lofoten :).

Anonim spunea...

Superba destinatie, superbe poze, superba calatorie!
M-am amuzat sa citesc despre Å, credeam ca numai in suedeza exista cuvinte formate dintr-o singura litera :-). Asteptam sa citim despre balene! ane

salmi spunea...

Multumesc Ane!

Cred ca Å asta, ca denumire a ultimei localitati de pe Lofoten, la care se poate ajunge cu masina (mai sunt insule mai mici populate, la care se ajunge cu barca sau avion) vine din faptul ca in alfabetul norvegian, e ultima litera din alfabet :).

Vin si balenele, cat de curand. :)

Anonim spunea...

E o adevarata terapie sa-ti citesc jurnalul de vacanta , cand , la Bucuresti sunt ~ 40 C*.

Frumoase peisaje , talentata descriere ! Astept casalotii , desi am vazut si pe FB :)

Alina O.

salmi spunea...

Multumesc Alina! Gata, am pus si casalotii la treaba :).

ane spunea...

@salmi
Haha, corect, mi se pare logica explicatia ta. Trebuie c-au ramas in pana de inspiratie si au luat ce le era mai la-ndemana :-).

Anonim spunea...

Great article. I also reccomend https://typkota.wordpress.com/2020/04/17/swiadomosc-tego-co-jest-lepsze-dla-diety-twojego-zwierzaka-zawsze-stanowi-intrygujacy-dylemat-poniewaz-istnieje-wiele-mozliwosci-wyboru/