duminică, 19 iulie 2009

Norvegia-fiordul Sogne

Atunci cand spui Norvegia, gandul te duce la o tara nordica, rece si ploioasa, tara fiordurilor si a muntilor fara sfarsit. Vara insa caldura e perfecta pentru excursii, catarari pe munte si admirat frumusetile fiordurilor de la inaltime. Ploua mai des decat in alte parti, dar numai pentru a lasa loc apoi soarelui sa te rasfete cu caldura lui nordica. Iar ziua nesfarsita in perioada iunie-iulie, e ceva care te tine treaz intre frumusetile naturii.

Planurile de a ajunge la fiorduri au inceput undeva anul trecut, dupa ce am venit din concediul de vara. Cum stiam ca numai vara poti face turism acolo, am hotarat ca anul acesta sa programam o saptamana la fiorduri. E adevarat, o saptamana e tare putin, dar atat au fost zilele disponibile. Normal pentru 2 fiorduri mari si frumoase, cu atatea lucruri de vazut si vizitat, ar fi trebuit macar 10 zile. Dar asa am lasat portita deschisa pentru o alta vizita. Cum a trebuit sa alegem intre atatea locuri de vazut, am hotarat ca de data asta sa facem obiectivele mai "mari si importante" ca sa spun asa, doua fiorduri care se remarca prin lungimea sa(Sognefjord) si prin frumusete(Geiranger) ultimul fiind patrimoniu UNESCO.

Sognefiord a fost primul pe care l-am vazut...e cel mai mare(lungime si adancime) fiord norvegian si al doilea ca lungime din lume. Are mai multe brate, dintre care se remarca Nærøyfjord care e de asemenea patrimoniu UNESCO. Pentru cei ce doresc sa afle mai multe, gasesc aici si aici . Sunt foarte multe activitati intersante de facut in acest fiord, unul dintre ele pe care noi nu l-am facut dar cu siguranta ramane o atractie de necontestat este excursia pe ghetari in Jostedalsbreen , cel mai mare ghetar continental din Europa. Iata si activitatile ce se pot face acolo.

Daca va uitati pe harta fiordului veti vedea undeva in dreapta pe mijloc localitatea Borgund. E localitatea unde am gasit cazare destul de ieftina, asta pentru ca nu e la fiord ci in munti la o distanta de vreo 20 km de fiord. Atmosfera e de vis, in mijlocul muntilor, mai multe cabanutze care apartin aceluiasi proprietar. De aici am mers in cele 2 zile petrecute la Sognefjord multi km cu masina inspre Gudvangen sau Sogndal si mai sus spre ghetari. De la Gundvagen se poate admira in liniste Nærøyfjord de jos sau daca aveti timp sa mergeti intr-o drumetie de o ora sus pe munti, puteti admira fiordul de sus. Daca vreti sa vedeti fiordul de pe apa, exista cateva ferry care va transporta cu tot cu masina la Flåm si Kaupanger. Dar sa incep cu inceputul si sa va duc printr-o calatorie imaginara prin fiordul Sogne:

Data: 10 iulie 2009. Ora: 00.57...asa arata cerul vazut din geamul dormitorului la cabana in care am dormit 3 nopti, in noaptea in care am ajuns. Drumul l-am facut din Visby intr-o singura zi, cu masina.

Dimineata am pornit la drum. Mai intai ne-am oprit sa vedem una din cele 28 biserici pe stalpi de lemn ramase in picioare din cele 1000 care au existat in Norvegia in sec.12. Priviti si admirati:

Mergand in continuare spre Lærdalsøyri dai peste o cascada pe drumul istoric. Pacat sa ratezi apa albastra si floricelele ce cresc la marginea apei, flori pe care le vezi pe "toate drumurile" norvegiene.

In orasul vechi Lærdalsøyri se gasesc cca 180 de case protejate, majoritatea dintre ele datand din sec.18.
Silvia a gasit un loc de joaca si am stat putin sa se distreze si copilul :)

De la Lærdal la Aurland norvegienii au construit cel mai lung tunel din lume, care are o lungime de 24 de km. Se numeste desigur ;) Lærdalstunnel si de-a lungul sau cam la un sfert, la jumate si la trei sferturi exista cate un loc care se largeste si e luminat in albastru cu alb facute cu menirea sa dea senzatia calatorului ca iese afara, sau poate si pentru a alunga monotonia celor 20-25 de minute cat dureaza drumul prin tunel.

Drumul trece mai departe prin Flåm si ajunge la Gudvangen, trecand prin multe alte tunele. La Gudvangen a fost locul unde am vazut Nærøyfjorden, prima data de jos...


Si apoi de sus...



Un mic popas la Aurland pe drumul de intoarcere, trecerea inapoi prin Lærdalstunnelen.

Prima zi s-a terminat, cabana ne astepta cuminte ;) sa facem un gratar pe apus de soare...

Desi ceasul arata 22.27, soarele straluceste inca pe dealul de vis-a-vis:

Dupa un somn linistit, o pornim la drum din nou, de data asta mergand pe partea cealalta a fiordului. O luam din nou spre Lærdalsøyri si mergem spre Fodnes de unde luam feribotul spre Mannheller(din pacate pe harta de pe net nu se vad localitatile, eu ma ghidez dupa harta pe care am primit-o la cabana, e putin mai la nord de Lærdalsøyri) si de acolo continuam drumul spre Kauphanger si Sogndal.


Mai departe continuam spre Solvorn, Gaupne si Skjolden. Pe drum vedem undeva sus pe munte 2 case si ne duce gandul sa urcam la ele...gasim drumul si iata-ne sus deasupra fiordului. Locul se numeste Bergen(muntele). O minunatie de priveliste, 2 familii locuiesc acolo sus si acum e momentul "cositului" ierbii. Cosit care se face cu masini speciale care si baloteaza fanul ambalandu-l automat in role mari si albe. Ne distram, mancam, facem poze si plecam mai departe. Multumim gazde bune ca ne-ati permis sa stam pe iarba cosita ;).


Ajungem la Skjolden(sper sa nu gresesc locatiile, daca cineva a mai fost pe acolo va rog corecatati-ma!) si ne hotaram sa mergem de-a lungul fiordului pe partea cealalta(suntem pe bratul Lustrafjord acum) ca sa vedem o cascada pe care o ochisem de pe partea opusa.

Drumul pana acolo a fost putin obositor dar a meritat din plin...


Cascada se numeste Feigumfossen(adica cascada Feigum) sau Feigefossen si e a doua cascada ca lungime din Norvegia cu cei 218 m ai ei:

Am pus aparatul sa faca treaba singur si iata-ne pe toti 3 in fotografie:

Ei bine, daca Ovi a reusit sa bea apa rece de munte fara sa alunece, nu acelasi lucru l-am facut si eu...asa ca am intrat in apa pana la gat, m-am speriat ca apa repede m-ar putea duce la vale, noroc ca am avut atata minte sa ma duc intr-un loc unde era un fel de oaza si apa nu te tragea la vale. Asa ca am iesit vie si nevatamata dar uda din cap pana in picioare, fara haine de schimb la mine si cu un drum lung in fata. Macar am avut puterea sa zambesc, ceea ce fac si acum cand rememorez cascada Fegum, caci nu-i asa, cine mai are amintiri ca ale mele de acolo? ;)


Drumul ne-a intors la Skjolden si de acolo sus de tot spre Turtagrø unde am intors spre Øvre Årdal mergand pe Tindevegen. Probabil pe harta aceasta se vede mai bine.
Tindevegen e drumul care trece pe langa ghetari, care se pot vedea din masina si ca atare drumul se plateste. Costa 50 de coroane norvegiene pentru o masina mica si trebuie sa aveti bani la voi, bancnota pentru ca nu se accepta monede. Va spun asta pentru ca noi n-am stiut si cum cu cardul nu se putea plati, am platit in euro. 10 euro daca aveam bani potriviti(mai mult decat 50 de coroane insa) dar cum am avut numai o bancnota de 50 de euro, am primit rest in coroane norvegiene(euro nu avea nenea) dar am pierdut mult, platind astfel si rata de schimb euro coroane. Undeva la aproape dublu, deci in jur de 100 de coroane norvegiene...

Insa am avut si distractie, Silvia a fost in extaz pe zapada, au escaladat cu Ovi pe inaltimi inzapezite. Eu am fost nevoita sa stau in masina, hainele mele fiind la uscat :).

Maine am sa va duc spre Geiranger, dar inainte vom trece pe la Vettisfossen, tot in Sognefjord, cascada cea mai mare din Norvegia.

10 comentarii:

alina spunea...

Cat albastru! :) Foarte frumos. :)

salmi spunea...

Da, a fost tare frumos! Am ramas si eu cu albastrul pe retina, e minunat!

mamica de Sebastian spunea...

Superb,sper sa putem si noi sa mergem intr-o zi:).Multumesc de tipsuri

Anonim spunea...

bine frumos frumos...eu locuiesc in norvegia si am drum la bergen saptamanal.Insa ce parere ai de preturi?:))

salmi spunea...

anonim, multumesc de vizita! In general nu vorbesc de preturi atunci cand scriu despre un concediu...pentru ca nu le tin minte, nu le notez, etc. INSA...Norvegia mi s-a parut cea mai scumpa tara de pana acum...foarte sincer! Poate pentru cei care muncesc in Norvegoa si traiesc acolo e altceva...insa cum coroana suedeza s-a cam dus la vale, a fost cam de 1 data si jumate mai scump decat am fi facut acelasi concediu in Suedia...dar din pacate aici nu sunt fiorduri. Asa ca trebuie sa faci si compromisuri, care la noi a fost timpul scurt petrecut in Norvegia, de care de altfel am amintit...ca sa cheltuim cat mai putin posibil. Si am dus cate ceva cumparaturi din Suedia(mancare) care ne-au ajuns primele 2-3 zile, n-am amintit de asta pentru ca pe doritorii cititori din Ro care s-ar aventura in Norvegia nu i-ar ajuta...si Suedia e mai scumpa ca Romania...

annaxor spunea...

eu momentan sunt in Norvegia. e o tara foarte frumoasa si peste un an intentionez sa ma mut aici! am trecut si eu prin cateva locuri trecute de tine:P cel putin ideea cu luminile albastre in tunelul de 24,5 km e geniala. te rog sa imi spui daca ai mers in vreo croaziera si cum ti s+a parut.

salmi spunea...

annaxor, in postul care va urma, ultimul din vacanta noastra norvegiana, voi povesti si croaziera prin fiordul geiranger si vei putea vedea fotografii. Mie Norvegia mi s-a parut raiul pe pamant prin peisajele ei...
Mult succes in Norvegia!

Unknown spunea...

Si mie imi place Norvegia foarte mult, anul acesta este prima data cand am ajuns pe aici, dar nu-mi mai vine sa plec. Imi place lumina atat de albastra si relieful incredibil de frumos, dar si orasele, pana si oamenii imi plac :) Dar, este la fel de scumpa ca Elvetia :(

K3loo spunea...

Hej ! Am vrut sa-ti scriu mai demult, dar am tot uitat : ma omoara faptul ca nu am meniu contextual pe clic-dreapta si ca nu pot deschide in fereastra noua hyper-link-urile catre diverse site-uri pe care le-ai bagat in text. Si sa stii ca pot face selectie pe text si sa dau ctrl+C pt a copia textul. Daca poti schimba ceva, fa-o, te rog. ;)

salmi spunea...

Ah, as schimba de dragul tau :) dar pe urma nu mai stiu sa pun inapoi :).

De pe ce browser se poate copia? Hmmm, inseamna ca e bullshit!