luni, 28 iunie 2010

Porolissum, Moigrad, Salaj

Daca vreodata aveti drum prin judetul Salaj, va recomand cu caldura sa va abateti de la drumul principal(banuiesc ca Zalaul se afla in drumul multora ca tranzit intre sudul tarii si iesirea spre vest prin Satu Mare), sa o luati spre localitatea Jibou prin Moigrad. La cei numai aproximativ 10 km pe care ii aveti de parcurs, nu veti baga de seama drumul destul de stricat pe care il aveti de parcurs. Ajunsi in Moigrad, sunteti indrumati de un indicator de locul in care sa virati la dreapta(venind dinspre Zalau) si dupa aprox. 3 km va veti afla la intrarea in perimetrul castrului roman Porolissum, unul dintre cele mai mari castre romane existente pe teritoriul Romaniei. Nu veti sti unde e intrarea si ce aveti de facut, decat daca veti opri in dreptul celor doua casute rosii aparute brusc in partea dreapta, unde un barbat foarte amabil si dornic de povesti, va va povesti atat cat veti avea rabdare sa ascultati, despre istoria locului si insemnatatea lui. Dar si despre paragina in care este, paragina in sensul ca tot ce se scoate la iveala, caci se lucreaza in continuare, se acopera la loc. Ideea este de a face harta orasului roman si de a escava din nou la momentul sosirii de fonduri pentru restaurari, fonduri asteptate de mai bine de 20 de ani...
N-am sa ma intind mai mult la vorba, am sa las site-urile la care am facut trimitere sa va spuna mai multe. Eu am sa postez fotografii personale de acolo, va invit cu drag sa vedeti locurile pentru ca sunt superbe(romanii au ales locul pentru ca puteau controla imprejurimile de jur imprejur, fiind locul cel mai inalt din zona) si locurile restaurate pana in 1990.


































11 comentarii:

Sisteru spunea...

Oh cate amintiri frumoase din vremea liceului de pe la Moigrad :)...acolo am sarbatorit cu PNTCD cand a fost ales Constantinescu si nu mai stiu ce primar de Zalau care a fost tot a lui PNTCD...am sarbatorit cu primarul lol...oh ce as mai da timpul inapoi la acele vremuri :)

tetris spunea...

Arata foarte bine locurile, fata de ce am vazut eu pe unde am mai fost. Multumesc de pont, e cam departe, dar intr-o vacanta tot o sa ajung si pe acolo

Lena spunea...

Mihaela pot spune ca mi-ai facut o bucurie, merg in Ro si mereu am vizitat "istorice" cam tot ce se putea vizita, Porolissum nu...si bag de seama ca arata foarte ingrijit, ceea ce ma bucura foarte mult!!

Agenda di Nico spunea...

Frumos si interesant! Nu am fost niciodata in zona aceea din Romania...mi-ar place!
salutari de departe!

Alma Galega spunea...

fain judet avem, hehe

salmi spunea...

Va multumesc mult pentru vizita si comentarii.

tetris, e frumos, daca aveti drum merita sa faceti un ocol.

Lena, nu e foarte ingrijit, tot ce s-a facut e dinainte de revolutie sau din anii imediat urmatori, de ani de zile nu mai au bani de intretinere. Dar ce e afara se intretine si e un loc mare si merita vizitat daca sunteti amatori.

nicoleta, daca ai drum in zona, desi e destul de retras si putina lume stie de locul acesta, merita sa va opriti.

ioana, asa-i? :)

Anonim spunea...

ma bucur ca ati trait momente placute la Porolissum. Inr-adevar, situl arata bine cand sunt fonduri pentru conservarea sa. Si nici nu ar fi vorba de sume mari, dar politicienii nostri finanteaza doar taieri de panglici si se impauneaza cu realizarile altora.

SCOALA GIMNAZIALA NR. 2 MIERLAU spunea...

Vom vizita impreuna cu elevii nostrii acest castru in luna mai 2011.

salmi spunea...

Ma bucur ca v-a inspirat postul meu. Sunt sigura ca le va placea copiilor.

Anonim spunea...

BUNA va astept pe toti la Porolissum
Ne dorim ca pe viitor sa va putem oferi mult mai multe lucruri interesante

Anonim spunea...

https://www.facebook.com/PorolissumMusicFest# :)