luni, 4 mai 2009

Stockholm, primavara

Cand am pus prima data piciorul in Stockholm, era toamna. Nu aveam la dispozitie decat cateva ore intre feriboturi ca sa colindam la pas orasul. Eram pe drumul care ne aducea pe insula. Orasul m-a impresionat din prima clipa.
Apoi am mai fost in cateva randuri, dar niciodata mai mult de o zi si niciodata primavara. Ne pregateam anul trecut sa ajungem si sa stam mai mult ca sa apucam sa colindam orasul, sa vedem muzee. Insa n-am apucat decat o zi la Muzeul Tehnicii care e foarte interesant.
Anul acesta a fost asa o idee, pusa in practica in cateva zile. Aflasem acum vreo luna(sister, imi pare sincer rau ca n-am stiut la ora cand ai fost tu de pontul asta...) de la prietena mea poloneza de Stockholm a la carte un site pe care poti rezerva hoteluri ieftine dar bune, ai transport inclus pe tren, metrou, autobus, tramvai si unele tururi cu boat sau autobus in jurul orasului. In plus, ai 65 de muzee la care intrarile sunt gratis. Da, absolut tot e in pretul hotelului. La cazare primesti un card si acum va spun pe verificate, totul e absolut valabil. Studiati cu atentie site-ul si veti gasi toate informatiile. Rezervarea e OK, fara probleme, via internet. Noi am stat la un hotel Ibis, situat la 500 de m de o statie de metrou care ne ducea direct in centru.
Ca sa ai timp sa vizitezi cateva muzee insa, e nevoie de cateva zile bune. Noi fiind legati de programul feribotului care ne leaga de continent, am stat numai 2 zile. Normal ca mult prea putin, dar am profitat de we prelungit de 1 Mai si atat am avut la dispozitie. Ce am facut in asa scurt timp? Pentru ca deja vazusem orasul pe din afara, am ales sa vedem Skansen si Muzeul de istorie naturala plus sa facem o plimbare cu vaporasul pe seara.

Skansen e o zona pe o insula a Stockholmului numita Djurgården. Pe Djurgården sunt o multime de muzee demne de bagat in seama, printre altele Muzeul Vasa, Junibacken(e super pentru copii, e muzeul personajelor lui Astrid Lindgren), Muzeul Nordului, Muzeul Aquaria si vestitul pac de distractii Gröna Lund. Informatii amanuntite gasiti aici . Skansenul e un muzeu in aer liber, o Suedie in miniatura. E un loc unde intalnesti case vechi, poti vedea pe viu vechii mestesugari cum suflau sticla, faceau vase de lut si cum faceau brutarii painea. Ca mai apoi, urcand pe deal in sus poti sa intalnesti animale nordice, e un fel de zoo in aer liber. De sus panorama asupra Stockholmului e minunata, de o parte si de alta a insulei. Skansen Aquarium e tot un zoo, unde poti vedea animale exotice, reptile si pesti. Maimute se plimba pe langa tine, poti sa pui mana pe sarpe si pe tarantula. E un loc unde poti linistit sa stai o zi intreaga si apoi sa te intorci caci nu ai terminat de vazut/facut tot ce se putea.

Muzeul se istorie naturala e un muzeu frumos aranjat, cu multe locuri interactive. Poti vedea cum se produce o tornada si poti sa-ti faci norul tau personal ;). Iti poti testa memoria de scurta durata, echilibrul, auzul si spirometria. E un loc unde si cei mici si cei mari gasesc lucruri interesante de vazut si de facut. Merita din plin!

Plimbarea cu vaporasul a fost interesanta. E fascinant sa vezi un oras de pe apa, mai ales cand in casti iti vorbeste Markoolio, un cunoscut cantaret suedez, foarte simpatic de altfel. Felul haios in care prezinta itinerarul te bine dispune si Stockholmul ti se pare deopotriva un oras serios dar si distractiv.

Una peste alta, sfatul meu este ca atunci cand va hotarati sa vizitati Stockholmul, sa acordati pe putin 4-5 zile pentru asta. O sa va placa, cu siguranta. Perioada ideala e mai-septembrie, cat ziua e inca suficient de lunga si de calda pentru a nu va alunga in case inainte de ora 21.












6 comentarii:

Geanina Codita spunea...

Minunata calatorie, minunate imagini, ador calatoriile.O zi plina de calatorii imaginare!

adriana spunea...

dor calatoriile...drumetiile si povestile...dardindar: Povestea bicicletei sau lungul drum de la copilarie la maturitate

Alma Galega spunea...

Ahhhhh..ce pofta de drum mi-ai facut cu articolul acesta :)
In orice caz, Stockholm e un oras in care trebuie sa ajung si eu ..candva..

salmi spunea...

Multumesc de comentarii, calatoriile sunt aproape de sufletul meu...

adriana, multmesc de link, am sa te vizitez.

ioana, te astept cu drag, oricand. De la St. la Visby sunt doar 3 ore...cu vaporul! ;) O sa scriu mai incolo si de insula, e speciala in Suedia. Pupici.

amalia spunea...

Multumesc mult de vizita pe blogul meu, vin si eu la tine si sunt ingrijorata cand o sa mai plec, pentru ca m-ai prins cu lipiciul calatoriilor si al inca unui blog care imi place. Inca o data, multumesc mult. Si revin.

salmi spunea...

amalia multumesc mult de vizita. Se pare ca lipiciul asta e reciproc, asa am stat si eu pe blogul tau o vreme pana am citit o mare parte din el...si am sa mai trec.
Nu e nici o graba, mai am calatorii de pus pe hartia electronica, numai sa iau vacanta si sa am timp.