duminică, 19 aprilie 2009

Europa-tur 2004

Prima vacanta in vest, prima iesire mai la vest de Budapesta...s-a intamplat in vara lui 2004 si am avut noroc de un sponsor drag, pentru cazarea la hotelurile la care am stat. Totul a pornit de la o idee si a fost materializat dupa luuuungi dezbateri asupra traseului si a locurilor in care sa ne oprim. Dezbaterile au durat timp de 3 saptamani seara de seara, cand cu harta in mana si cu netul la dispozitie am cautat trasee, hoteluri, am masurat kilometri pe care ii putem parcurge in fiecare zi. Ideea a plecat de la o vacanta pe un litoral italian si am ales Rimini. Biletul l-am luat de la o agentie bucuresteana pe net, o agentie care a fost serioasa si serviciile au fost ireprosabile. Se numeste Besttourism si sper ca au ramas de-a lungul anilor la fel de seriosi. Dar cum ideea plecarii era calatoria cu masina, am hotarat ca merita sa vedem si cateva locuri interesante.

Deliberarile au hotarat de comun acord traseul: SM-Viena-Innsbruck-Torino-Milano-Nisa-Monte Carlo-Pissa-Florenta-Roma-Rimini-Venetia-SM

Plecarea a fost intr-o zi de sfarsit iulie. Un concediu pentru 2 persoane, fetele fiind una prea mica pentru asa o calatorie(Silvia avea numai 10 luni) si alta fara drept de iesire din tara, din motive obiective pe care nu are rost sa le mentionez aici. Prima zi, o calatorie de 600 de km urmand sa innoptam la hotelul Tourotel Mariahilf in Viena . Un drum pe care l-am facut cu o curiozitate nemaipomenita iar ajunsi in capitala Austriei am declarat-o orasul cel mai frumos din lume :)) desi pana atunci nu vazusem tare multe. In timp insa, s-a dovedit a fi cat de cat adevarat, de acest oras ne-am indragostit si ca atare ne-am reintors de dragul lui(si al nostru), cu mama si cu copiii inca de 2 ori, ca sa ne petrecem cate un we plimbandu-ne pe strazi, stradute, parcuri si sa respiram aer curat. Curios pentru noi cum intr-un oras atat de mare, in plin centrul lui, puteai respira aer mult mai curat ca in plin centrul orasului din care veneam noi. Viena a devenit de atunci oaza noastra de relaxare si locul unde ne-am plimbat pentru prima data in vara lui 2004 mana in mana respirand aerul "libertatii" ;).
Seara am facut o plimbare pe bulevardul unde se afla hotelul-Maria Hilferstarsse, am mancat o felie de pizza si am admirat cladirile din Hofburg pe apus de soare. Ziua urmatoare era planificata in Viena pana dupamasa si apoi drumul pana la Innsbruck. Clasicul traseu prin Viena: plimbare in Hofburg, vizita prin castelul Schönbrun si prin parcul imens, o vizita scurta la palatul Belvedere care era deja inchis si drumul la Innsbruck.



Un drum "rapitor" cu Alpii in fata, un drum parca scos din basme. Am ajuns cand era deja seara si imprejurimile erau in bezna. Am dormit la Tourotel Breinössl taman in buricul targului. Dimineata cand soarele ne-a batut in geam am vazut ca orasul este situat la poalele muntilor...o frumusete!


Pentru ca voiam neaparat sa trecem si prin Elvetia, am luat micul dejun si am pornit la drum. Aveam un ocol de facut prin Elvetia si peisajele ne-au furat de-a dreptul.



Idilic si incantator, drumul ne-a dus la St. Moritz oaza de frumusete si curatenie din mijlocul Alpilor.


Seara am ajuns la Torino dar cu lectiile mai putin invatate...hotelul nu era in oras ci intr-o suburbie. Noi fara explicatiile de rigoare fara de care acum nu mai plecam, luate de pe net... Dupa ce ne-am invartit vreo 2 ore disperati intreband pe unii si pe altii, primind indicatii anapoda si iar revenind in oras ca sa reluam indicatoarele, am gasit in fine unul spre localitatea mult dorita. Am gasit in final si hotelul, franti si obositi de cautari.


Dimineata am plecat spre Milano, unde am zabovit pret de cateva ore. Ne-am plimbat mai mult pe langa Scala si Dom si prin Galleria Vittorio Emanuele II unde am admirat si noi Gucci si Vuitoanele. Stralucire si eleganta italiana.


Urmatoarea oprire, dupa un drum la fel de spectaculos ca prin Elvetia, a fost Nisa. Am ajuns pe lumina inca si dupa ce ne-am cazat am plecat sa cunoastem locurile. Apa putin cam rece, plaja pietroasa…dar eram acolo, pe Coasta de Azur ! Am vazut apusul soarelui la Nisa si apoi am plecat sa vedem Monte Carlo pe noapte…o minunatie ! Aveam sa-l vedem ziua urmatoare pe lumina si sa vizitam Muzeul Oceanografic ale carui baze au fost puse de Printul Albert I si al carui director a fost chiar Jacques-Yves Cousteau.





Un drum lung ne astepta in fata si pentru ca am zabovit prea mult la Monte Carlo, de care nu ne venea sa ne despartim, am ajuns seara la Pisa si desi n-am mai urcat in turn, ne-am multumit sa admiram locurile.


La Florenta am ajuns noaptea si am fost impresionati de oras...mai mult pentru ca in centrul istoric era greu de ajuns cu masina si harta mea imi indica hotelul aproape de centru...a trebuit insa sa ne intoarcem undeva mai la marginea orasului si sa gasim alt drum care sa ne duca la hotel. Ziua urmatoare a fost Florenta...mult prea putin pentru cat am fi vrut sa vedem, peste tot la intrari in muzee cozi, la David a lui Michelangelo in mod special, asa ca ne-am multumit cu imitatia din aer liber si cu plimbarea prin centrul istoric, plin de turisti. O ploaie ne-a racorit pe Ponte Vecchio si am luat drumul Romei. Pe autostrada, desigur...dupa ce ne-am lamurit ca pe drum normal ne apuca "maine" sa ajungem.


La Roma am ajuns pe inserat, hotelul era la marginea orasului si l-am gasit repede. Dar curiosi cum suntem, am luat masinutza si am facut un tur de noapte prin oras...ne-a impresionat. Aveam 2 zile aici, insuficiente si ele, aveam sa declaram la sfarsit. Prima zi a fost Collosseum si Forumul Roman, pe o caldura de 40 de grade... Apoi am mai batut la pas cateva locuri istorice: Columna lui Traian, Monumentul Vittorio Emanuele, Capitoliul, Fontana di Trevi, Piata Spania...



Ziua a 2-a am rezervat-o Vaticanului. Din pacate nu am verificat inainte programul Capelei Sixtine si am vizitat prima data Basilica San Pietro. Cand am iesit de acolo, Capela era deja inchisa...San Pietro e impresionanta si numai gandul ca Papa Ioan Paul era acolo undeva in apropiere si ca multi mari artisti italieni au lucrat acolo sute de ani, era suficient ca sa te simti mic-mic...


Roma a fost ultima oprire inainte de Rimini, unde ne-am odihnit o saptamana. Aveam in spate multe amintiri deja, ne gandeam ca mai avem Venetia si urma sa mergem iar acasa...frumusetile ramaneau undeva in amintiri, in fotografii si acum pe o foaie virtuala.
Rimini e o statiune tinereasca, plina de baruri si discoteci. Contrastant insa, e si o statiune pentru familisti. Atatia copii nu vazusem pana atunci nicaieri, copii mici, bebelusi...abia apoi m-am obisnuit ca vesticii merg cu copiii de la cateva saptamani peste tot...aproape ca ne-a parut rau ca nu i-am luat cu noi si pe ai nostri. Nu-i nimic, a fost invatatura de minte...mai apoi am fost si noi cu ei peste tot, mai ales cu Silvia...
Hotelul care ne-a cazat o saptamana a fost mai mult decat OK, a completat frumos vacanta...iar mancarea italieneasca e delicioasa!
Din pacate nu prea stiam cu ce se mananca parcurile de distractii, aquaparcurile si desi vazusem pliante si reclame, noi am stat numai la plaja si la mare...deh, meteahna din copilarie.
Cele 7 zile au trecut repede, Rimini ne-a lasat cu o impresie boema, tinereasca si placuta.


De aici e foarte aproape, cca 20 de km, San Marino-tara piticilor, cum i-am spus noi. E un loc unde simti ca totul e la picioarele tale, un loc splendid. Iar pentru cei carora le place shoppingul, e locul ideal. E o piata artizanala in aer liber, plin de produse lucrate manual...o adevarata placere. Iar turnurile si zidul "cetatii" te face sa te simti o printesa sau un print plimbandu-se prin palatele sale...:).


Drumul mai departe ne-a dus la Venetia, cu o oprire scurta in Ravenna.


In Venetia ne-a cucerit tot. Incepand cu parcarea imensa dinainte de a intra in oras, unde esti nevoit sa iti lasi masina si unde te costa cam mult acest lucru.Absolut totul e mult mai scump decat in orice alt oras italian. Am luat unul din vaporasele care joaca rol de autobuz si am ajuns pe inserat in statia cea mai apropiata de hotel. Cred ca ne-am invartit pret de aproape o ora pana am gasit hotelul, trecusem de cateva ori pe langa el, dar e cumva pitit in spatele Teatrului La Fenice si il scapasem. Desi aveam programat numai o zi in Venetia, cand s-a facut seara si ne-am dat seama ca nu vazusem decat Piata San Marco si Palatul Dogilor, ca avem inca multe de descoperit in orasul de pe apa, am prelungit sederea cu inca o zi si o noapte. Din fericire camera "noastra" era disponibila si n-am avut probleme.


Inapoi spre casa...am trecut prin Slovacia si Ungaria, am innoptat la Budapesta si a 2-a zi am ajuns in SM, dupa aproape 3 saptamani de "galop" prin Europa. Stiu, au ramas muuuulte multe de vazut, de descoperit, de savurat, ne-am promis in majoritatea locurilor ca vom reveni si am reusit doar in Budapesta si Viena...Dar vom ajunge si in alte locuri dragi intr-o zi, sa le revedem.

PS. Fotografiile sunt poze de vacanta...la ora aceea ma ocupam doar cu atat ;).

6 comentarii:

Geanina Codita spunea...

O vacanta de vis! Intotdeauna am spus ca nimic nu se compara cu o calatorie.Hristos a Inviat!

salmi spunea...

Geanina, ce rapida ai fost! Multumesc de vizita.
Da, eu daca as putea, calator m-as face! De profesie!
Pana atunci, calatorim de placere ;).
Adevarat a-nviat!

LZ spunea...

O vacanta de vis. Ma amuza sa vad alte persoane in aceleasi cadre foto. Fotografia din Monte carlo, de langa sumarinul galben, este identica cu una facuta fiului meu, in acelasi loc. Ochii parca nu sunt suficienti sa se bucure de tot!

salmi spunea...

Multumesc pentru vizita Laura! Submarinul acela e vestit se pare, am mai vazut si eu fotografii langa el :).

K3loo spunea...

Noi am concluzionat demult (culme, ascultin o colega ce-si povestea concediul) ca nu sintem facut pentru turnee. Noi mergem int-un loc - max doua si stam acolo mai mult.

salmi spunea...

Ehehe, eram tineri atunci! Chiar vorbeam zilele trecute cu sotul ca nu stiu daca mai suntem in stare de asa ceva, dar cine stie? Vacanta de anul acesta din Scotia nu a fost departe...dar macar am stat 2-3 zile in acelasi loc si am cercetat imprejurimile :)).