vineri, 17 iulie 2015

Road trip Suedia (3)

Drumul din seara precedenta ne-a rezervat si o furtuna. De departe parea un vartej adevarat, dar ca norocul nu a fost. Recunosc ca am stat putin cu inima cat un purice.







Dimineata se anunta innorata, rece si ploioasa. E totusi concediul nostru si dupa micul dejun luat la hotel, ne facem cateva planuri, cam ce am putea vedea in ziua ce o avem la dispozitie. Planul mare si general e lacul Vättern, iar in amanunte este cea mai mare insula a lui, Visingö.

Pornim la drum. Ajungem in Gränna, localitatea de unde vom lua feribotul spre Visingö, cand la intrare in localitate dam cu nasul de...polkagrisar. Nici mai mult nici mai putin decat candy cane-ul american. Da, Gränna e binecunoscuta pentru locul in care se produce polkagrisar la nivel de ateliere mici daca le pot numi asa, manufacturi. Dar despre asta putin mai tarziu, mai intai mergem pe Visingö.



















Visingö e o insula mica, o strabati in 15-20 de minute. Vantul care batea tare si norii amenintatori nu prea ne indemnau la plimbari. N-am putut insa rezista sa vedem cea mai veche cetate suedeza, careia i se mai spune si castel. Dar e un cuvant cam prea mare pentru asa ceva. Cetatea e construita in anii 1100 si poarta numele Näs slott, sau Näs borg si se afla in partea sudica a insulei. De aici a fost condusa Suedia in anii 1200, apoi vanduta la danezi si in final a ajuns o ruina. E refacuta partial, mult mai putin decat se presupune ca era in anii de glorie ai ei.






Dupa pranzul luat la un restaurant local, am trecut lacul inapoi la Gränna si ne-am oprit sa vedem cum se fabrica polkagrisar. O strada luuuunga cu magazine de profil, cu cate o incapere cu "vitrina" de sticla unde puteai sa vezi tot procesul, care nu tine mai mult de 15-20 min.
Reteta e simpla: zahar, apa si otet, ulei de menta pentru "aluatul" de baza. Coloranti si arome pentru combinatii. Si maini dedicate :).









De aici ne-am hotarat sa facem turul lacului, am ajuns in Vadstena, am dat de un castel frumos, de data asta chiar castel :) dar din pacate era deja inchis ca sa il putem vizita. Am nimerit insa in mijlocul unei serbari campenesti cu expozitie de masini vechi, prilej sa admiram frumuseti pe 4 roti si desigur sa le fotografiem. Scuzati oceanul de fotografii ce urmeaza!












































Ne-am intors seara la hotel, la timp pentru a petrece ultima ora de relaxare in jacuzzi.

Niciun comentariu: