joi, 30 ianuarie 2014

India-planuri de drum, introducere (2)

Viza Ca sa intri in India, ca ceatean suedez (dar si ca cetatean roman) ai nevoie de viza. Viza ce se obtine de la ambasada Indiei. E un formular lung si lat de completat online, in care te intreaba si de bunici, pe care il scoti apoi la imprimanta. Il trimiti impreuna cu pasaportul si o fotografie (lipita pe formular), alaturi de un plic autoadresat, la ambasada si in cateva zile ai viza in pasaport. Desigur dupa ce platesti si taxa, care e in jur de 600 de coroane de persoana.

Vaccinuri, igiena Toate sfaturile citite sunt provaccinare inainte de calatoria in India. DAR depinde de cat de mult stai, unde mergi, daca stai preponderent in orase sau la tara, etc. Am gasit informatii in suedeza ca vaccinarea nu e musai daca stai mai putin de o luna si nu calatoresti mult. Vaccinurile recomandate sunt Hepatita A, hepatita B, antipolio, antitetanos, antidifterie, anti febra tifoida, tratament preventiv de malaria si eventual holera. Dar aceleasi recomandari sunt si pentru Thailanda unde am fost nevaccinati.
Toti 4 suntem vaccinati anti hepatita B. Eu am avut hepatita A in copilarie, Diana a facut vaccinul inainte de calatorie. In rest n-am facut alte vaccinuri. Am considerat ca stam putin si ca nu umblam in locuri periculoase. Dar asta tine de fiecare, cum simte ca trebuie sa se protejeze.
Igiena: am dus de acasa flacoane mici de dezinfectant, am cumparat apoi si in India. Se gasesc la orice farmacie, care la randul ei se gaseste din 2 in 2 metri, nu exagerez. Ne-am dezinfectat cat de des am crezut ca e nevoie, in special dupa ce umblam cu bani, inainte de a manca ceva, etc.

Ce sa nu lipseasca din bagaj Dupa experienta noastra, daca mergeti iarna nu are cum sa va lipseasca hainele groase. Sunt absolut necesare daca mergeti in nordul Indiei. Altfel nu.
O lanterna, noi am avut lanterne la mobile. Se ia des curentul si chiar daca noi n-am patit sa ramanem fara curent, nu se stie niciodata.
Daca mergeti la plaja, creme de plaja desigur, palarii de soare si haine subtiri dar lejere. Nu stramte, pe corp. Nu va puneti multe lucruri in bagaje, veti cumpara lucruri acolo si riscati sa nu aveti unde le pune.

Reguli ce nu le-am respectat Nu de la inceput, dar dupa cateva zile si mai ales in Goa, la restaurantul unde mancam zi de zi si am vazut ca e totul OK, desi nu pricepeam cum, caci era un restaurant pe plaja, cu o bucatarie pe care nu vreau sa stiu cum arata, am lasat garda incet incet jos si ne-am permis:
-sa nu mai stergem paharele si tacamurile cu spirt si apoi deloc
-sa bem din pahare
-sa bem bauturi cu gheata
-sa bem sucuri naturale, facute pe loc de ei
-sa mancam pui
-sa mancam salata
-sa mancam in general carne, de orice fel
In rest, nu am indraznit sa facem astea, am fost foarte precauti si in primele zile am mancat numai vegetarian, legume numai gatite, am dezinfectat tacamurile, paharele, etc. Desi am baut lassi adus direct in pahar si a fost OK, in prima zi.
In primele zile, in Delhi ne-am spalat pe dinti numai cu apa imbuteliata. Apoi am uitat de ea si am folosit apa de la robinet. In Thailanda nu am avut deloc retineri de genul asta. La dus aveam grija sa nu inghitim apa. Era dus si pe plaja, la fel faceam si acolo.
Am mancat mancare pe tren. Calatorind la clasa superioara, mancarea intra in bilet. Era delicioasa, servita de oameni angajati acolo. Din pacate mie mi-a fost rau in acea zi, de buna dimineata. Nu de la mancare ci de la tren, mergea cu viteza si se scutura si n-am putut sa mananc nimic. Restul au mancat, au laudat mancarea (aici era mai picanta putin, dar nu exagerat) si au primit chiar si inghetata la cina.

Mancarea Cum am scris, la inceput am mancat numai vegetarian. In New Delhi si in Agra. Am avut noroc de mancare deloc iute, desi am citit ca asa ceva nu gasesti in India :). Deci iar noroc? :)
In Goa am mancat normal, am mancat mult peste si Silvia care nu iubeste pestele deloc a mancat pui si vita.
Apa am baut numai si numai imbuteliata. Apa de la robinet nu e de baut.
Am mancat naan peste tot! E DELICIOS! Un must daca mergeti.

Cam atat despre generalitati. O sa revin cu postari specifice locurilor unde am fost.




miercuri, 29 ianuarie 2014

India-planuri de drum, introducere (1)

"India e tara pe care ori o iubesti ori o urasti"-asta am citit intr-unul din multele articole dinaintea plecarii.

Eu as spune ca India nu e pentru oricine. Trebuie sa simti, sa vrei sa mergi in India. Sa simti ca vrei sa descoperi locuri uimitoare, sa treci prin lucruri care te vor da de pamant si apoi te vor ridica...si trebuie sa accepti ca o calatorie in India inseamna nu neaparat distractie si relaxare (desigur, calatorind asa cum am calatorit noi...daca vrei relaxare atunci iti alegi hoteluri luxoase si all inclusive dar nu vei putea spune ca ai vazut si simtit India). Dar inseamna obligatoriu cunoastere si (re)descoperire. India e locul unde te vei cunoaste si (re)descoperi pe tine, te vei goli de resentimente, de teama si de temeri si vei vedea ca rasa umana e una. Ca suntem diferiti dar totusi atat de asemanatori. Ca omul care te duce cu ricsa pret de 10 minute stie ca Suedia e in Scandinavia si ca e iarna si frig in ianuarie. Ca batranelul, tot sofer de ricsa, chiar daca nu intelege in afara de "sir" si "onehundred rupies" nimic altceva, daca ti-a promis ca te asteapta sa te duca la gara, nu conteaza cat, in timp ce tu vizitezi obiective turistice, atunci asa va fi. Da, stiu, am citit zeci de postari despre neseriozitatea indienilor, despre cum sa nu ai incredere in ei...eu am insa exemple, si nu unul, care ne-au demonstart contrariul. O sa vina, pe rand...

E greu sa imi adun gandurile. Probabil povestea concediului nu va fi foarte cronologica si o sa ma leg de niste amanunte care mi s-au parut mie demne de atentie. Dar sunt amanunte care m-au marcat.

De ce India Pentru ca e o destinatie turistica excelenta pentru perioada de iarna de la noi. Pentru ca avem cunostinte care au fost si le-a placut. Si pentru ca Taj Mahal il vezi numai acolo :).

Zborul Planurile au inceput sa se contureze in iulie, imediat dupa concediul din vara. In august cumparam biletele. Am oscilat mult intre liniile aeriene, intre orele tare anapoda de zbor, Ovi a citit mult despre companiile aeriene si ne-am hotarat in final la Qatar airlines. Turkish era a doua pe lista, dar pentru ca am citit ca pilotii lor sunt cam nepregatiti (nu prea stiu engleza si au facut erori din cauza asta, neintelegand indicatiile turnului de control) am renuntat la ei. Mai era Emirates dar aveau ore si mai imposibile de zbor, nu se incadrau cu cele cu care trebuia sa ne cuplam noi. Desigur ca erau si linii europene, dar am vrut o linie asiatica, sa nu avem surprize de furtuni sau ninsori puternice si aeroporturi inchise, era tousi ianuarie, mijlocul iernii.
In interior am zburat cu IndiGo, dar sunt convinsa ca si SpiceJet sau alte linii locale sunt la fel de bune.
Drumul a fost Stockholm-Doha-New Delhi, New Delhi-Goa, Goa-Mumbai, Mumbai-Doha-Stockholm.
Pentru ca e iarna, New Delhi e mereu in ceata si n-am vrut sa riscam sa nu zboare avionul pe motivul asta. In Mumbai e cald, temperaturi de vara. In New Delhi in ianuarie sunt 18-20 de grade ziua si 7-9 grade noaptea. Dar si gradele de zi ar fi fost greu de suportat fara un pulover sau o geaca.

Informatii Am citit mult, foarte mult despre calatorii facute de altii in India, bloguri romanesti, suedeze si in limba engleza. Am intrat pe un forum suedez unde sunt persoane ce locuiesc in India si care linistesc turistii speriati de ideea calatoriei in India. :) Recunosc ca si pe mine m-au linistit cele ce am citit. Cu cateva zile inainte sa plecam, intrasem in transa, visam tot felul de situatii despre cum va fi India. Cu cateva zile inaintea plecarii, cineva mi-a recomandat un blog (desi cautasem netul in lung si in lat si nu dadusem de el), un blog a doi romani care au stat doua luni in India. Parca am deschis cutia Pandorei. Ceea ce am citit la ei m-a introdus pe deplin in ceea ce asteptam eu de la calatoria asta. E blogul pe care il recomand cu mare drag, sper ca autorii sa nu se supere ca ii dezvalui aici, nu le-am cerut permisiunea, dar e un blog public. http://www.2rucsaci.ro/category/india-2010/
Am citit Lonely Planet care are ca de obicei recomandari bune. Pe unele le-am gasit, altele probabil erau prea bine pitite.
Am citit review-uri la hotelurile din New Delhi pana ne-am hotarat la ce hotel sa inchiriem camera. Iar la recomandarile citite pe forumuri, cu cateva zile inainte de plecare, pentru ca ccc camera era rezervata cu o jumate de an inainte, Ovi a trimis un email sa intrebe daca rezervarea e valabila. Era. Primul semn bun, am zis noi...si in acest mod a continuat. Sa fie noroc? Poate, poate am fost noi norocosi...
In majoritatea blogurilor am citit ca se poate merge cu metroul de la aeroport in Paharganj (zona unde se afla majoritatea hotelurilor, dar in acelasi timp zona cea mai aglomerata, galagioasa si murdara din New Delhi. Locul unde descoperi India) dar n-am indraznit, desi initial asta am fi vrut. Pana la urma am cerut hotelului sa ne trimita o masina cu sofer, desigur contra cost.
In Goa am cautat nu foarte mult, stiam in mare ce zona vrem, sudul Goa unde citisem ca plajele sunt late si infinite, unde nu e aglomeratie desi sunt multi turisti, dar e o zona mai putin invadata de turismul in masa. Si ca e recomandata pentru familii cu copii in primul rand. Partea de nord a Goa e renumita pentru tineri, cluburi si flower-power. Am trimis cereri multe si din cele la care am primit raspuns am ales un apartament al unui cuplu britanic, situat in Varca.

O sa ma opresc aici, reluand mai pe larg totul in postari separate.