sâmbătă, 24 iulie 2010

Disneyland Paris

Pentru ca am promis unei persoane dragi sa incep relatarea concediului din aceasta vara cu Disney, iata ca ma tin de cuvant...

E imposibil sa ajungi la Paris, sa ai cel putin un copil in dotare si sa nu aloci cel putin doua zile pentru vizitarea celor doua parcuri: Disneyland si Walt Disney Studios. Sigur ca daca vrei sa aprofunezi si sa ai timp pentru absolut toate atractiile, atunci trebuie alocate mai mult de doua zile. Dar pentru noi au fost suficiente, desi Silvia ar fi vrut de atunci sa ajunga acolo in fiecare zi :). Acum vrea sa faca un Disney pe insula :). I-a placut tare mult si cred ca varsta aceasta, in jur de 6-7 ani e perfecta pentru o vizita in parcurile Disney.

Inca nu am apucat sa scriu despre vizita noastra de acum 5 ani la Disney World Florida, unde am vizitat 4 din cele 6 parcuri existente. Comparativ, Disney din Paris e mai mic si venind de sus in jos(adica vazand prima data Orlando) Disney Paris pare un fratior mic, dar suficient ca sa iti invoce sentimentul acela de frumusete, magie, visare, transpunere in lumea desenor animate si a personajelor Disney atat de indragite deopotriva de cei mici si cei mari. E fascinant sa vezi pe "viu" personajele animate, sa poti da mana cu ele, sa primesti semnaturi si apoi sa te transpui in povestile fiecaruia.

Vizita la Disney nu a fost organizata amanuntit, nu am stat sa facem planuri pe unde mergem prin parcuri, am lasat totul sa fie surpriza la fata locului si nu am nici un regret. A iesit minunat, am avut timp de atractiile importante, de mancat si de odihna pe o banca, am urmarit paradele de zi si de noapte si in prima noapte focurile de artificii.
Am vrut sa luam bilete online dar ne-am trezit prea tarziu si biletele ajungeau prin posta dupa ce noi eram plecati. Totul a ramas ad-hoc si nu stiu daca noi am avut noroc sau pur si simplu asa e mereu(citeam de la altii care au fost sa sunt cozi foarte mari la bilete, ne pregatisem sa fie asa si poate de asta nu am fost dezamagiti :)). Coada la bilete ne-a "luat" 10 minute. Cu harta parcurilor in mana am pornit la explorat. N-am sa va dau amanunte la ce atractii ne-am oprit, asta consider ca e la alegerea fiecaruia.
Cozile in general nu au fost mari, intre 20 si 40 de minute asteptare. Asteptare care e "in mers" si practic nu simti ca stai la coada. Si daca o iei ca pe o relaxare, unde ai timp sa povestesti cu copilul despre ce distractie urmeaza, consider ca e o batalie castigata. In fapt, am mers la Disney nu sa bifam distractii ci sa ne simtim bine, indiferent ca stam la "coada", ca admiram frumusetile din jurul nostru sau ca visam cu ochii deschisi la lumea magica in care am intrat. Dar sa revenim la lucrurile practice. Exista acele fast-pass-uri la aproape toate atractiile. Fast-pass e un bilet pe care il obtii de la automatele aflate in imediata vecinatate a atractiei, sunt gratuite prin "bifarea" biletului de intrare(deci atentie! pastrati biletulde intrare in parc pana la sfarsitul zilei, in cazul in care luati pentru o zi) in automatele respective. In zona automatelor esti anuntat intervalul orar(e de regula 30 de minute) pentru care obtii fast-passul. Noi am renuntat la ele pentru ca ar fi fost tot un dute-vino caci peste o ora, doua trebuia sa revenim la locul de unde luasem fast-passul. Am preferat cum spuneam sa stam la "cozi" si eu spun ca a fost alegerea buna. Intr-un singur loc, unde coada era de "o ora" am luat fast-pass. Am revenit peste doua ore si am avut neplacuta surpriza sa constatam ca toata lumea luase fast-pass :)) si acum era imbulzeala la intrarea aceea :((. Preferam de 1000 de ori sa stam la coada decat la o imbulzeala stil romanesc de "care pe care". Asa ca am stat cat de in spate am putut, ne-am imbulzit si noi ca lumea ne impingea de la spate si am intrat in final, ajungand tot la o coada...e drept ca de doar 10 minute...Asadar sfatul meu ar fi: stati la cozile normale, e mult mai distractiv decat nervii de la imbulzeala.
Mancarea in parcuri e variata, gasesti mancare pe toate gusturile. Pentru cei mai simandicosi sunt restaurante cu servire a la carte, cu preturi pe masura. Dar sunt si restaurante gen fast food cu mancare buna, sau pizza, sau locuri de unde poti cumpara sandwich-uri delicioase, muffins si alte prajiturele sau fructe, la preturi absolut rezonabile. Depinde de ceea ce doresti. Tot ce trebuie este sa consulti harta cu indicatiile de pe ea...

Tips-uri despre cazare nu pot sa dau. Am locuit la un hotel Ibis in Paris si am condus masina in ambele zile, cate 35 de km dus si intors. Dar pot sa va dau un tips despre parcare. Nu mergeti la parcarea parcurilor, unde costa 16 euro pe zi. Urmati indicatoarele catre parcarea Disney Village si parcati la 8 euro pe zi. Plus ca nu e aglomerat...

In rest...mergeti la Disney si distrati-va, traiti frumos prin ochii copiilor magia momentelor de neuitat! Si ce fericire mai mare decat fericirea din ochii copilului tau mai exista?